Explore The North

Een nieuw initiatief hinkt op twee gedachten…

Dus met zowel STRP (Eindhoven) en Le Guess Who (Utrecht) was het een druk weekend voor de liefhebber van niet-mainstream muziek.
Zo togen wij op 25 november 2011 naar het hoge noorden: Leeuwarden. Daar waar voor het eerst het tweedaags muziek- en literair festival werd georganiseerd: Explore The North: (http://www.explore-the-north.nl/programma).

Leeuwarden en muziek? Ja, een nieuw initiatief als soort aftrap om in 2018 uitverkozen te kunnen worden tot Culturele Hoofdstad van Europa, zo lichtte een van de organisatoren ons toe in de pauze.
Modern is “#ETN11” al wel want via Twitter en Facebook probeerde de organisatie de nodige ruchtbaarheid te geven.

Vrijdag
Eerst op vrijdagavond naar de ‘opening’ waar een hoog 50+-gehalte de zaal in Tresaor (bibliotheek / archief) bevolkt. Een aantal schrijvers en dichters verzorgt de opening in een voor mij volstrekt onverstaanbaar Fries. Ja, één zinnetje begreep ik: “meer hè’k nie!” van Abe de Vries aan het eind.
De eerste muzikale bijdrage is van Teitur, afkomstig van de Faerøer. Hij speelt drie nummers solo met gitaar: heel breekbaar en daardoor een mooie ‘teaser’ voor de “ 2 metersessie” op zaterdag door – uiteraard – Jan Douwe Kroeske.


Als afsluiter van de avond treedt It Langstme en de Dea op: het drietal geeft een voorproefje van de première van ‘Elena’.
Met gratis fris, wijn, bier, pinda’s, kaas en worst wordt de avond informeel afgesloten. Over het algemeen in het Fries, dus op tijd naar het hotel.

Zaterdag
De organisatie heeft voor vol programma gezorgd vandaag. Eerst de stad een beetje verkennen en uitzoeken waar al die locaties zoals Grote Kerk, Synagoge, Blokhuispoort, Lutherse Kerk bevinden.

Om 15.00u begint voor ons het formele programma met de Duitse pianist Nils Frahm in de Grote Kerk. Al vroeg aanwezig is Kroeske zijn ‘2 metersessie’ aan het voorbereiden en Nils aan het inspelen. Kroeske is nieuwsgierig wat wij in Leeuwarden komen doen en Nils herkent ons inmiddels. Het is inmiddels het vierde optreden wat we van hem zien in relatief korte tijd en de laatste was onlangs nog in Nijmegen. Groupie? Het zal wel…

De kerk stroomt aardig vol (en is best koud, zoals een kerk betaamt…). Nils Frahm speelt vanaf de eerste toetsaanslagen wederom ‘zoals altijd’: bezeten, levendig, verfijnd en toch krachtig. Het publiek heeft de ogen dicht en geniet zichtbaar van het muziekspel, de klanken en de emoties die het oproept.  Ik weet zeker dat de muisstille toehoorders verrast zijn door de pianokunst, vooral wanneer Greg Haines en Peter Broderick hem in het laatste nummer assisteren: 6 handen aan één piano. Beiden zijn overigens nog ‘partner-in-crime’ deze avond met Seeljocht.

Website: http://www.durtonstudio.com/projects/detail/project/63
Facebook: https://www.facebook.com/nilsfrahm

Om 17.00u stipt speelt, ook in de Grote Kerk, It Langstme en de Dea met ‘Elena’: een muzikale  productie van Laurens van der Meulen. Het is een soundscape waarin het verhaal centraal staat over een modern wolfskind dat zonder menselijk contact opgroeit in de natuur. Het optreden wordt ondersteund door digitale visuals van een bosrijke omgeving en brengt in het schemerdonker een wat ‘umheimisch’ gevoel: dat moet. De muzikale geluiden uit de keyboard / synthesizer van Van der Meulen worden begeleid door vrije geluiden middels wat percussie en een zangeres. Haar rol is mij niet helemaal helder en komt wat overdadig over. Echter, de heel behoorlijke en bij wijlen ‘avantgarde’ synths: daar houden we wel van bij Piepknor.nl. Dus, doorgaan daarmee!

Website: http://www.itlangstmeendedea.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/It-Langstme-en-de-Dea/222206597798635?ref=ts&sk=wall

Het avondprogramma is vol en daar zit een beetje de ‘pijn’ van het evenement: keuzes maken en dat is als liefhebber van muziek nooit fijn. In deze avond moet rigoureus gestreept worden maar mijn keuze stond al snel vast.
Ondanks dat Jan Douwe Kroeske ons probeerde naar zijn 2 meter sessie te krijgen, ‘moest’ ik naar Seeljocht in de Lutherse kerk. Dit project kent zeer goede recensies na het optreden op Into The Great White Open op Vlieland dit jaar en dat op een cd is uitgebracht.

De Friese dichter Elmar Kuiper opent eerst de avond met oerkreten en liet iedereen een paar keer aardig schrikken, dus we zijn geheel wakker… Het past niet bij het vervolg, maar vooruit.
Seeljocht speelt een ander programma dan tijdens Into The Great White Open en bestaat dit keer uit Peter Broderick, Nils Frahm, Greg Haines, Piiptsjilling, Sytze Pruiksma en 33 1/3. Van verstillende geluiden door zang, gitaar, percussie naar bombastische finales en piano-trucs. De hoofdrol is – wederom – voor Frahm, Broderick en Haines maar de podiumbijdrage van de Friese muzikanten zijn zeker zo voornaam. De visuals zijn eenvoudig maar mooi: zo zien we bijvoorbeeld pianotoetsen afgebeeld tegen een achtergrond van het strand en waar ‘iemand zinloos’ bezig is met een schep. Het geeft extra cachet en is precies genoeg om niet af te leiden van wat er allemaal gebeurt daar vooraan. Ja, je moet er bij geweest zijn…
In ieder geval heeft de bomvolle kerk genoten van dit overweldigende en sfeervolle moment: dit onthoud je voorlopig wel! En, oh ja: cd’s achter in de kerk en bier voor 1 euro…

Websites: http://peterboorsma.nl/entry/16/seeljocht, http://www.popfabryk.nl/seeljocht.html

En toen was het rennen naar weer de Grote Kerk voor de IJslanders Jóhann Jóhannsson en Hildur Guðnadóttir; Een gelegenheidsduo, hoewel ze op 10 maart 2012 weer samen te zien zullen zijn in Den Haag (Paard van Troje). Gelukkig waren we toch op tijd en kunnen we kort zien hoe weer Elmar Kuiper de kerk aan het ‘opwarmen’ is, samen met de IJslandse dichteres Sigurbjörg Þrastardóttir.
IJslanders en Explore The North: veel noordelijker kun je niet komen om een land en bevolking te vinden met zoveel passie voor muziek en kunst. Dus is het een goede bron om artiesten uit te putten.
Maar enfin: zonder zich voor te stellen wie ze zijn en wat ze doen, start Jóhannsson de digitale geluidstracks en bespeelt Hildur de cello. Het is een prima combinatie overigens en achter de piano laat Jóhannsson horen dat hij zeker meer kan dan met de MacBook tracks en samples instarten. Het slotnummer is een variant op The Sun’s Gone Dim And The Sky’s Turned Black van Jóhannssons album “ IBM 1401, A User’s Manual” en geeft een brok in mijn keel. En dat moet muziek met je doen!
De bezoeker achter me (zeker 70+) had veel moeite om wakker te blijven, blijkbaar, en heeft geen oog voor de bijgaande zwart/wit-beelden. Het optreden was niet zo indrukwekkend als met IcelandAirwaves, oktober jongstleden, waar strijkers en koperblazers hem vergezelden, maar zeker wel de moeite waard.
Het zou wel sieren als beiden de moeite gaan nemen om de verlegenheid te overwinnen en een kort woordje te richten aan het publiek: voor, tijdens en na. Want ze kennen een rijke geschiedenis: Hildur met o.a. Pan Sonic, Throbbing Gristle en Múm. Jóhannsson is bandlid van Apparat Organ Quartet en is producer, componist en net als vandaag als performer.
Misschien in de herkansing, in maart volgend jaar dus…

Website: http://www.johannjohannsson.com , http://www.hildurness.com
Facebook: https://www.facebook.com/JohannJohannss , https://www.facebook.com/pages/Hildur-Gudnad%C3%B3ttir/72600460848

En dan sta je buiten… afgelopen.

We wilden eigenlijk nog naar het Zweedse Slagsmålsklubben om 00.30u maar de koek is op. Een nog snelle blik om de deur bij The Black Atlantic in de Synagoge leert dat muzikale verzadiging heeft opgetreden en het ‘goed is geweest’.

Volgend jaar weer? Jazeker, in de hoop dat de organisatie meer tijd neemt voor de line-up zodat er minder keuzes gemaakt hoeven te worden. Als je de mensen wilt laten kennismaken met de artiesten en hun muziek, moet je daarvoor meer ruimte bieden. Nu is het hinken op twee gedachten met de aanvulling of zoveel regionaal literair aanbod wel past bij de muzikale invulling. Dus, wat is je doelgroep?

 

Piepknor.nl, november 2012

This entry was posted in Evenementen, Piepknor and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 thoughts on “Explore The North

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>