Red Joy Reid – It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Omstreden, grappig, en bovenal goede muziek. Dat is ongeveer hoe je dit album (of moet je het een EP noemen, met 6 nummers) zou kunnen noemen. Inmiddels ook vrij zeldzaam (hoewel Google verraadt dat het album nog wel op bepaalde manieren te krijgen is), want het is een album uit de oude MP3.com tijd. Uit de tijd dat Michael Robertson die site nog runde, en artiesten met een paar klikken een nieuw album konden aanmaken, die vervolgens als CD-R werd verkocht via de site.

Het was de tijd dat er een bijzonder grote en overwegend zeer gezellige gemeenschap van artiesten bestond op de discussieforums van MP3.com. Mensen publiceerden muziek op de site, die door anderen kon worden gedownload. Er volgde een stroom aan feedback, soms kritisch, maar overwegend positief. Soms vroeg je je af of de feedback gemeend positief was, of dat mensen gewoonweg niet negatief durfden te zijn. Dat was eigenlijk om het even. Het was een wereldwijde, cultureel zeer uiteenlopende groep mensen die allemaal enthousiast waren over muziek. Of het nu trance, techno, house, ambient of experimenteel was.

Niet iedereen op het forum en op de site was even open over de eigen identiteit. Maar niemand keek hiervan op, en het was ook niet erg. Soms kwam je goeie muziek tegen, en dan maakte het eigenlijk niet uit. Een wat meer mysterieuze artiest was Red Joy Reid. Deze artiest had maar een paar MP3’s op de site staan, en zeer weinig informatie. De muziek sprak echter boekdelen. Hele fijne, opbeurende IDM en electronica. De muziek sprak veel mensen aan, hoewel het bij sommige mensen te betwijfelen was of het echt om de muziek ging, of meer om het feit dat Red Joy Reid een vrouw was. Vrouwen op MP3.com was een zeldzaam iets, en bij veel projecten met een vrouwelijke naam rezen al vrij snel twijfels of het wel een echte vrouw was, of simpelweg een man die het vrouwelijke gebruikte om populair te worden. Zodra het er dus op leek dat het om een echte vrouw ging, zoals in het geval van Red Joy Reid, trok dat de aandacht van velen.

Mysterieus als ze was, Red Joy Reid maakte toch bijzonder prettige muziek. Maar op een dag kwam er schokkend nieuws. Het was net na 11 september 2011, de wereld verkeerde in shock, en op Internet verscheen het bericht dat Red Joy Reid een aantal uur voor de aanslagen in New York was overleden aan een overdosis drugs. Veel mensen schrokken in de MP3.com community. Een bizar bericht natuurlijk om te lezen. Onwerkelijk. Verdrietig.

Later bleek dat “onwerkelijk” een goede omschrijving was, maar dat er weinig reden was voor verdriet. Red Joy Reid bestond helemaal niet. Red Joy Reid was een anagram van Jodie Ryder, een combinatie van Jodie Foster en Wynona Ryder, twee vrouwen die de echte artiest, een amerikaanse IDM-artiest genaamd Matt Tuozzo die muziek uitbracht onder de naam Cerebral, erg leuk vond. De foto die de MP3.com pagina sierde was een samenvoeging van foto’s van beide dames.

En waarom? Tuozzo was gefrustreerd door het feit dat veel “vrouwelijke” artiesten die relatief slechte muziek maakten op MP3.com meer aandacht kregen dan mannelijke artiesten die heel goede muziek maakten. Tuozzo wou een statement maken. En dat lukte, want het was een onderwerp van lange discussies. Maar echt veranderen deed het niets. Tot het moment dat de toenmalige versie van MP3.com down ging, bleven “vrouwelijke” artiesten al dan niet terecht standaard meer aandacht trekken dan hun mannelijke tegenhangers.

Maar wat blijft is de muziek. Tuozzo heeft met het album onder de naam Red Joy Reid wat mij betreft toch een erg fijn album neergezet. Het is een album dat bij mij nog regelmatig langskomt in mijn playlist. Een onbekende klassieker. Gelukkig is er iemand op Youtube die een aantal nummers online heeft gezet. Ik zou zeggen: Luister en geniet.

This entry was posted in Recensies and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>