Scanner & TeZ: een Italiaanse avond in de hoofdstad

Op donderdag 5 april bezochten Scanner en TeZ het Amsterdamse SMART Project Space. Zo’n kleine honderd bezoekers waren hier op afgekomen. De avond had wat reünie-achtige trekjes: veel handen schudden tussen de leden van deze relatief kleine maar hechte groep liefhebbers in Nederland van ambiënt, soundscapes, Scanner – en/of TeZ in het bijzonder.

Scanner
Kern en opening van de avond is Scanner’s “52 Spaces”.
Deze Londense geluidskunstenaar maakte dit in opdracht van The British School in Rome, ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Michelangelo Antonioni in 2002. Hij was in de jaren zestig en zeventig een bepalende regisseur. Uit de film L’Eclisse monteerde Scanner beelden en geluiden tot een uitgerekte weergave van langzaam bewegende ‘stillevens’ en gezichtsuitdrukkingen met door hem ingepaste eigen geluiden. Zeer boeiend en onderhoudend en daarom vliegt het toch voorbij!

Scanner is geen onbekende in Nederland en componeert bijvoorbeeld momenteel de muziek voor het Canta Ballet door het Nationaal Ballet, deze zomer in de Gashouder (Facebook Canta Ballet). Verder heeft al vele albums om zijn naam staan maar is ook (hyper-?)actief op velerlei andere gebieden. De inhoud op Wikipedia zegt meer dan genoeg.

YouTube: 52 Spaces:

“]

TeZ
Deze in Nederland woonachtige Italiaan verduistert de zaal en laat in een kleine twintig minuten ons in een quadrafonisch soundscape meevoeren op een reis. Eerst heerlijk zwaar en abstract later overgaand in wat meer melodieus en ‘verlichter’. Een prima zaalgeluid om bij weg te dromen, soms met een verstoring door wat gefluister. Dit verraste buitengewoon positief!
Website TeZ 

Scanner & TeZ
Als afsluiter verzorgen ze een improvisatie: exact één kwartier lang een onvoorbereid samenspel. Het oogt eenvoudig, klinkt complex maar oogst een verdiend en groots applaus! Na het concert nemen beiden nog ruim de tijd om hun ‘gear’ toe te lichten aan alle belangstellenden en deelt Scanner zijn in Nederland opgenomen cd Voyager Amongst Others uit als soort Paas-cadeau! Helaas heeft TeZ geen “merchandise” meegenomen…

Dank, Scanner & TeZ!

website Scanner
website SMART Project Space

This entry was posted in Piepknor, Recensies, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>