Antwerp Ambient 2012: fotoverslag

Op 28 april jl. werd in Cultuurcentrum Luchtbal, Antwerpen, het Antwerp Ambient festival gehouden, georganiseerd door Sjaak Overgaauw. Net zoals onlangs bij Scanner in Amsterdam, was het een een weerzien van diverse bekenden “uit het circuit”, met (Belgisch) bier voor € 1,50. Een kleine tegenvaller was het bezoekersaantal: slechts een kleine zeventig bezoekers waren op de gevarieerde line-up af gekomen. In de vorm van een aantal foto’s volgt een impressie van deze speciale avond.

Stratosphere ‘trapt’ af met lange uitgesponnen stukken van zijn laatste album… 

 


… direct gevolgd door Premonition Factory die een puik stuk dark ambiënt verzorgde. Het wordt met de jaren telkens ‘donkerder’ en dat is prima! Daar waar hij ophoudt, neemt bijvoorbeeld Lustmord het van hem over, dieper de duisternis in.

 

 

Waar het na een bier-, plas- en rookpauze de beurt is aan het excentrieke DarkEnsemble.

 

 

 

Erg opmerkelijk is het optreden van Helms/Slutzky. De abstracte en obscure visuals en gitaarpartijen van Helms worden aan het eind ondersteund door het voordragen van talloze namen in Amores Desaparecidos: de administratie van begraafplaatsen met minimale aanwijzing naar de begraven personen. Slachtoffers van het Videla-regime…

 

 

Jasper TX is wordt door de aanwezige gitaarkenners geprezen door zijn techniek. De stukken komen echter erg langzaam op gang maar eindigen wel in bombastisch geluidsmuren.

 

 

Dan missen we nog een foto van Rutger Zuydervelt, alias Machinefabriek, afsluiter van deze avond en een zeer geprezen en uitermate veelzijdig artiest die al met talloze andere artiesten heeft samengewerkt. Het publiek werd sterk geadviseerd om de ogen te sluiten en ‘het’ op je af te laten komen. Het licht ging uit… hoge en lage tonen komen op je af; hard, geen ritmes, geen ‘muziek’ maar noise! Dat had ik niet verwacht en liet een andere kant van hem zien. Helaas dus geen foto maar ter compensatie een YouTube-bijdrage:

Sjaak Overgaauw verzekert tot slot dat er in 2013 wederom een Antwerp Ambient wordt gehouden. Dat is te hopen en met een hogere opkomst: een dergelijk initiatief verdient het zeer zeker!

This entry was posted in Evenementen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One thought on “Antwerp Ambient 2012: fotoverslag

  1. Nice pics…en zeker prachtig initiatief van Sjaak….mensen komt dat zien/horen! Maar misschien wel goed om het niet vlak voor de “Koninginnenacht” te plannen als je het Nederlandse publiek over de grens wilt krijgen. Grtz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>